Drie belangrijke innovatieve onderscheidende onderdelen in onze aanpak
Pijler 1: Mentaal en fysieke beweging
Binnen de huidige zorgtrajecten blijkt dat er nog weinig ervaring is met programma’s waar mensen langdurig fysiek moeten bewegen gericht op een mentale verandering. Terwijl de wetenschappelijke kennis over de positieve effecten op de mentale gesteldheid van het bewegen er wel is: Benefits of Physical Activity | Physical Activity Basics | CDC . Het onderscheidend karakter is door letterlijk en figuurlijk in beweging te komen waardoor er nieuwe inzichten ontstaan zodat de jongeren zelf in staat zijn de regie te herpakken en hun leven een boost te geven.
Pijler 2: Eigen regie deelnemer in een reflecterende context
Deelnemers doen vrijwillig mee en zijn zelf de regisseur over hun eigen Camino-traject. Het innovatieve zit in de context die we creëren. Verschillende studies en projecten laten zien, dat bijvoorbeeld natuur een zeer motiverende en stimulerende invloed heeft op iemands regeneratief vermogen: Dossier Natuur & Mentale Gezondheid – IVN.
Pijler 3: Integrale aanpak
In de zorg wordt al jaren gesproken over integrale aanpakken. Maar in de praktijk zijn er nog niet zoveel succesvolle casussen. Dit initiatief creëert een context waarbij de diversiteit in professies en interactie onderling maximaal is: Tijdens de Pelgrim tocht (incluis het voor- en na traject) worden buddy’s ingeschakeld. Dit zal een gevarieerd gezelschap worden. Er is een mix van verschillende disciplines, ervaringen en gezamenlijk deelnemen aan de tocht. Hiermee ontstaat er onderling een stevige kruisbestuiving tussen de ‘professionele’ buddy’s en de deelnemers.
Impact
Het project is geslaagd als de deelnemers de regie over hun eigen leven hebben herpakt.
Zij richten hun leven in zoals zij dat zelf willen, hebben meer vertrouwen in zichzelf gekregen en in anderen. Ze zijn zelfredzaam geworden en hebben een passende baan/functie.
Zij durven duurzame relaties aan te gaan doordat ze kunnen reflecteren, relativeren, incasseren, delen en hebben geleerd dat er in je kwetsbaar opstellen een grote kracht schuilgaat. Na een aantal maanden zal een externe partij/onderzoeker in beeld brengen wat de werkelijke impact is van het project. Tijdens de intakes stellen we de juiste vragen zodat er een vruchtbare evaluatie uit voort kan komen. Vragen zoals: hoe zien je dagen er nu uit? Hoeveel sociale contacten heb je per week? Heb je een dagbesteding? wat doe je aan beweging?
Dat het iedereen die in zorg en welzijn werkzaam is aan het denken zet, inspireert en laat zien dat er een grote kracht schuilgaat in één ieder en in bewegen. Het is onze taak de deelnemer te helpen herinneren aan de kracht die in jezelf besloten ligt en hier weer uit te durven leven. Wij dienen ons juist te richten op de krachten en kwaliteiten, want alles wat je aandacht geeft, groeit.
Risico’s
De wandeltocht is maximaal 1.000 km en vraagt van iedereen een grote fysieke inspanning. Er is dus een risico op blessures en uitval. We proberen dit risico te ondervangen door in Nederland al te trainen in het wandelen. Bij een zware blessure wordt er contact opgenomen met het netwerk van de persoon, zodat de reis terug naar huis ingezet kan worden. Iedereen heeft een reisverzekering en er zal een gediplomeerde EHBO’er aanwezig zijn. Als een van de begeleiders uitvalt door zware blessure of situatie op privé front dan hebben wij een extra begeleider die we kunnen oproepen vanuit Nederland en de tocht zal voortzetten.