Projectplan Let’s Go Camino
Meer dan 1.000 km wandelen met een groep kwetsbare jongvolwassenen die een reset in hun leven nodig hebben. Dat is de droom van Brechtje Letema, een kwartiermaker in hart en nieren en een wandelliefhebber. Met ruim twintig jaar werkervaring binnen het sociaal domein, blijft het Brechtje verbazen dat zingeving, sport, bewegen en werk niet centraal worden gesteld binnen welzijn. Daarom gaat haar droom verder:
“Hoe kan ik jongvolwassenen helpen aan een gezonde en zelfstandige mindset?”
1. Wandelend ga je altijd vooruit!
We leven in een complexe wereld die alleen maar ingewikkelder gaat worden. Jongeren hebben hier last van, bewust of onbewust. Niet iedereen wordt geboren in een warm nest met voldoende liefde en aandacht om mee te kunnen doen in de maatschappij. Sommige jongeren hebben ondersteuning nodig om de juiste richting te zien. Stichting Let’s go Camino wil een fysieke en mentale uitdaging aanbieden aan vastgelopen jongeren uit (omgeving) Amersfoort om de regie over het leven te herpakken. Met deze jongeren wordt een pelgrimsroute gewandeld in Frankrijk en Spanje. Na het voltooien van deze zware wandeltocht worden zij begeleid naar een werkplek of een studie.
2. Deelnemers
Het project is gericht op kwetsbare jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar woonachtig in (omgeving) Amersfoort. Potentiële deelnemers wonen zelfstandig, hebben ambulante begeleiding maar geen dagbesteding, werk of studie. Het perspectief op werk of studie is laag omdat deze jongeren onvoldoende hebben geleerd te investeren in iets te bereiken. Bij tegenslag hebben ze onvoldoende bagage hiermee om te gaan waardoor falen op de loer ligt.
Stichting Let’s go Camino heeft connecties met diverse organisaties om de juiste jongeren te selecteren1. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij affiniteit hebben met bewegen en bovenal intrinsiek gemotiveerd zijn voor deze uitdaging. Het streven is 12 deelnemers bereid te krijgen mee te lopen en de uitdaging aan te gaan.
3. De uitdaging
De jongeren gaan de uitdaging aan om de bekende pelgrimsroute Camino de Frances te lopen vanaf de Franse stad Saint-Jean-de-Port met als eindbestemming het in Spanje gelegen Santiago de Compostela. De deelnemers lopen in ca. 32-35 etappes, een totaal van 780 km. Deze camino is een zware maar haalbare tocht waar de zwaarte wordt bepaald door de lengte, het terrein en de weersomstandigheden. Het is een reis van eenvoud waarbij je lange afstanden aflegt en tijd hebt om na te denken.
Wij geloven dat het lopen van de Camino een krachtige uitdaging is die jongeren niet alleen fysiek op de proef stelt maar hen ook mentaal sterker maakt. De ontberingen onderweg smeden een hechte band met de andere deelnemers en de begeleiders. Het vergroot het zelfvertrouwen waarmee zij vaardigheden ontwikkelen om een nieuwe impuls aan hun leven te geven. Met deze ervaring komen deelnemers sterker terug om eenmaal thuis werk of studie te kunnen oppakken
4. Beoogd resultaat
Mentaal en fysieke beweging in gang zetten
Met onze Camino zetten we jongvolwassenen letterlijk en figuurlijk in beweging. Door de fysieke uitdaging, de mentale reflectie en de intense ervaringen onderweg ontdekken ze nieuwe inzichten over zichzelf en hun mogelijkheden. Ze leren obstakels te overwinnen, hervinden het vertrouwen in zichzelf in de eigen kracht en leren omgaan met groepsgenoten. Deze tocht biedt hen niet alleen een unieke ervaring maar ook een waardevolle boost voor hun persoonlijke groei en toekomst.
Eigen regie versterken
Het lopen van de Camino is een krachtige manier om de eigen regie te versterken omdat het jongvolwassenen uit hun comfortzone haalt en hen uitdaagt om zelfstandige keuzes te maken, door te zetten en verantwoordelijkheid te nemen. Wandelaars moeten dagelijks keuzes maken: wanneer gaan we vertrekken, hoever gaan we lopen, wanneer gaan we rusten. Ook het omgaan met tegenslagen zoals vermoeidheid, pijnlijke voeten, slecht weer zal de jongvolwassenen sterker maken en tools geven om in het dagelijkse leven meer aan te kunnen dan ze dachten. De eigenwaarde zal groeien waardoor het geloof in een betere toekomst sterker wordt.
Werk of studie voor 8 jongeren.
We achten het reëel dat 8 jongeren (66%) na het volbrengen van de tocht worden doorgeleid naar werk of studie. Voor een jongvolwassen die als ‘kansloos’ wordt beschouwd betekent het vinden van werk of studie veel meer dan een praktische stap. Het is een fundamentele verandering die impact heeft op het zelfbeeld, de sociale positie en het toekomstperspectief.
Integrale aanpak binnen domein Welzijn
In het sociaal domein wordt al jaren gesproken over integrale aanpak maar in de praktijk zijn er nog niet zoveel succesvolle casussen. Dit initiatief creëert een context waarbij de diversiteit in professies en interactie maximaal is. Gedurende de Camino (inclusief het voor- en natraject) zijn buddy’s en begeleiders betrokken uit diverse disciplines en werken zij gedurende het traject samen om de jongere tot een volgende stap te zetten. Denk aan: politie, sociaal werk, Justitie, Jellinek etc.
Ondertussen zien professionals uit het sociaal domein van dichtbij hoe een fysieke en mentale uitdaging de deelnemers beïnvloedt. Dit zorgt voor een waardevolle wisselwerking waarbij zowel de deelnemers als professionals van elkaar leren en groeien.
5. Project Camino Frances
Voor de deelnemers is het project in drie fasen ingedeeld.
Fase 1: Voortraject (3 maanden)
Fysieke Voorbereiding
Het lopen van de Camino vereist een gedegen fysieke voorbereiding. Gedurende drie maanden worden de deelnemers klaargestoomd voor de tocht. Dit gebeurt aan de hand van een gestructureerd wandelschema, waarin de afstanden geleidelijk worden opgebouwd. De wandelingen vinden plaats door de begeleiders die meegaan op de tocht. Ook meerdaagse tochten en het lopen met bepakking zijn onderdeel van het programma. Dit helpt het lichaam te wennen aan de intensiteit van de Camino.
De eigen trajectbegeleider van de jongeren wordt nauw betrokken. Zij bieden ondersteuning, monitoren de voortgang en zorgen voor de verbinding tussen het project en de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemer.
Kennismaking met Buddy’s en Begeleiders
De deelnemers maken kennis met de buddy’s, die hen zullen ondersteunen tijdens de middelste zes weken van de Camino. De buddy’s zijn professionals uit diverse werkvelden zoals de Sociale Dienst, Kwintes, Jellinek, Justitie, Wijkteam en UWV. Door deze samenwerking ontstaat er wederzijdse inspiratie: deelnemers ontvangen waardevolle begeleiding en de professionals ervaren de impact van fysieke en mentale uitdagingen. Dit bevordert een leerzame kruisbestuiving.
Werk- en Studieoriëntatie
In deze fase onderzoeken we concreet de mogelijkheden voor werk en/of opleiding. Samen met de deelnemers bezoeken we open dagen, organiseren we meeloopdagen en leggen we contacten met potentiële werkgevers en opleidingsinstanties. De jongeren worden gestimuleerd om hun ambities en dromen te verkennen en deze om te zetten in een plan om actief deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Zij staan zelf aan het roer van hun Camino-traject.
Fase 2: De Camino (2 maanden)
De Tocht
Een groep van 12 deelnemers en minimaal 3 begeleiders legt 780 kilometer af richting het iconische Santiago de Compostela. We volgen de bestaande etappes die goed beschreven staan. De reis start in Amersfoort, waarna we naar Zuid-Frankrijk reizen om daar de wandeltocht te beginnen. Tijdens de Camino sluiten de buddy’s aan, met een totaal van 9 buddy’s verspreid over zes weken.
Themaweken
Iedere week staat in het teken van een specifiek thema, zoals gezondheid, vriendschap, financiën, verlies, seksualiteit of kwetsbaarheid. Deze onderwerpen worden besproken tijdens het wandelen, wat zorgt voor een natuurlijke en open sfeer. ’s Avonds reflecteren we samen: hoe is de dag verlopen, wat hebben we geleerd en ervaren? Er is ruimte voor zowel serieuze gesprekken als ontspanning.
Praktische Organisatie
- Overnachtingen: We verblijven in Albergues (pelgrimsherbergen) die vooraf zijn gereserveerd.
- Maaltijden: Een kok reist mee in de ondersteuning bus en verzorgt dagelijks drie maaltijden.
- Vervoer: We streven naar sponsoring van een (huur) bus voor de logistiek.
Slotceremonie
Na aankomst in Santiago de Compostela vindt een speciale ceremonie plaats voor alle pelgrims in de kathedraal. De deelnemers ontvangen een persoonlijke oorkonde en we vieren samen hun prestatie. We benadrukken het belang van doorzettingsvermogen en persoonlijke groei, als waardevolle lessen voor hun verdere leven.
Fase 3: Natraject (3 maanden)
De deelnemers zijn in beeld bij de afdeling arbeidsintegratie van de gemeente Amersfoort. Na de Camino begeleidt het WIZ (Werk, Inkomen, Zorg) de jongeren actief bij het vinden van passende werkplekken inclusief jobcoaching. Voor jongeren die kiezen voor een studie biedt het WIZ eveneens ondersteuning. Als onderdeel van het project ontvangen de jongeren gedurende drie maanden na de Camino nog intensieve begeleiding:
- Wekelijkse groepsbijeenkomsten: Deelnemers komen wekelijks samen om ervaringen te delen en elkaar te ondersteunen.
- Individuele begeleiding: Jobcoaches en buddy’s onderhouden regelmatig contact om de voortgang te monitoren.
Na drie maanden begeleiding vanuit het project worden de jongeren verder begeleid door de eigen trajectbegeleiders.
6. Organisatie van het project
Om het project te realiseren is een structuur neergezet.
- Bestuur Stichting Let’s go Camino
Het bestuur van Stichting Let’s Go Camino bestaat uit vier leden met diverse achtergronden op het gebied van financiën, communicatie en bestuurlijke ervaring. Alle bestuursleden delen een persoonlijke ervaring met de helende kracht van wandeltrajecten en zijn gedreven om deze ervaring te delen met jongeren. Het bestuur werkt op vrijwillige basis en er is geen beloningsbeleid van toepassing. In de statuten zijn de doelstellingen en werkwijze van de stichting vastgelegd. Naarmate het project verder ontwikkeld is, zal het bestuur een meer toezichthoudende rol innemen. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze website: www.letsgocamino.nl. - Kwartiermaker/directeur
Het bestuur heeft een directeur aangesteld , Brechtje Letema, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse uitvoering van het project. De directeur rapporteert periodiek aan het bestuur over de voortgang en de financiële situatie van het project. De werkgroepen staan in nauw contact met de directeur. - Werkgroepen
Om het project succesvol te realiseren, zijn ruim 30 vrijwilligers uit Amersfoort betrokken bij Stichting Let’s Go Camino. Zij zijn actief binnen verschillende werkgroepen en dragen bij aan de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het project. Hun inzet varieert van praktische ondersteuning tot het delen van expertise en het inzetten van hun netwerk. Allen zijn gedreven om jongvolwassenen te helpen bij het bouwen aan een nieuwe toekomst. - Begeleiding deelnemers
Tijdens de Camino worden deelnemers ondersteund door een divers team met verschillende rollen. Zij zorgen voor voorbereiding, ondersteuning van de deelnemers gedurende alle fasen van het project.- Begeleiders: Professionele, gediplomeerde begeleiders met ruime ervaring in het werken met diverse doelgroepen binnen het sociale domein. Zij bieden structurele ondersteuning gedurende het hele traject. (3 personen)
- Ervaringsdeskundigen: Personen die zelf een ontwrichtende levensgebeurtenis hebben doorgemaakt en hier sterker uit zijn gekomen. Zij zetten hun persoonlijke ervaringen in om deelnemers te inspireren en te ondersteunen. (1-2 personen)
- Buddy’s: Buddy’s wandelen delen van de Camino mee en blijven ook na de tocht actief betrokken als maatje van de deelnemers. Ze komen uit diverse werkvelden, waaronder de Sociale Dienst, Kwintes, Jellinek, Justitie, wijkteams en het UWV. Buddy’s zorgen voor continuïteit in de begeleiding, zowel tijdens de tocht als in het natraject. (9 personen)
7. Financiën
Voor het gehele project is een begroting opgesteld en deze wordt als bijlage meegestuurd. Alle voorbereidende werkzaamheden, van het bestuur en de directeur, zijn op vrijwillige basis uitgevoerd.
De begeleiding van de deelnemers tijdens de Camino wordt gedaan door een drietal betaalde krachten. Wij streven er naar een markt- en functie conforme vergoeding te verstrekken.
De directeur zal betaald worden als het gehele project zeker is van financiering en deze betaling start als het voortraject gaat lopen.
Aan iedere deelnemer wordt een eigen bijdrage gevraagd van €900,-. Hiermee laten de jongeren een intrinsieke motivatie zien dat zij echt willen investeren in hun eigen reset.
Er zijn contacten gelegd met de Amersfoortse Uitdaging om bedrijven te interesseren voor sponsoring van kleding of maaltijden gedurende de reis. Voorlopig zijn hier nog geen toezeggingen door gedaan.
De doelstelling van de stichting is om iedere keer een sluitende begroting te krijgen voor de camino’s. Na de pilot willen we vanaf 2026 structurele bronnen van financiering regelen. Denk aan het benaderen van bedrijven, de gemeente Amersfoort of andere fondsenwervende organisaties. Uitgangspunt hierbij is dat wanneer een positief projectresultaat ontstaan, deze gelden weer ingezet worden voor activiteiten van de stichting en zover mogelijk een volgende camino. Hiervoor zal een meerjarige begroting worden opgesteld.
9. Evaluatie, borging en Continuïteit
We evalueren op drie niveaus:
- Operationeel niveau: Periodieke evaluaties tijdens de tocht, inclusief het voor- en natraject.
- Projectniveau: Leren van de opzet van het project; identificeren van succesvolle elementen en aandachtsgebieden voor verbetering.
- Interventieniveau: Bepalen in welke mate de Camino-aanpak heeft bijgedragen aan:
- Het starten van een opleiding en/of werk door de betrokken jongvolwassenen;
- Het vergroten van zelfvertrouwen en eigen regie over het leven;
- De impact van het project op de bredere hulpverlening.
De evaluatie wordt uitgevoerd door een onafhankelijke derde partij, waarbij de ervaringen van de deelnemers centraal staan. We moedigen deelnemers aan om gedurende het hele traject feedback te geven. De evaluatie op interventieniveau zal worden uitgevoerd in samenwerking met adviesbureau Twijnstra Gudde (Team Zorg & Welzijn).
10. Communicatie en PR
De werkgroep Communicatie heeft richtlijnen opgesteld voor de communicatie door de begeleiders, buddy’s en deelnemers. De stichting draagt zorg voor publicatie op de sociale media.
Graag gaan wij met jullie in gesprek om op een efficiënte werkwijze te communiceren over onze onderlinge samenwerking en hoe wij anderen belangstellenden op de hoogte kunnen houden.
Alle deelnemers, buddy’s en begeleiders, krijgen aan het begin van de Camino een dagboek. Van enkele (door henzelf gekozen) passages wordt een boek gemaakt dat anderen kan inspireren, hoop geven en nieuwe inzichten kan bieden. Wij hopen dat het boek over deze bijzondere Camino vele mensen zal bereiken en als aanmoediging kan dienen voor iedereen die een andere wending aan het leven wil geven.
11. Risico en Impactanalyse
Risicoanalyse:
De wandeltocht beslaat maximaal 780 km en vereist een aanzienlijke fysieke inspanning, wat risico’s op blessures en uitval met zich meebrengt. Dit risico beperken we door vooraf in Nederland wandeltrainingen aan te bieden. Bij kortdurende blessures kunnen deelnemers meereizen met de ondersteuningsbus die dagelijks naar de volgende overnachtingslocatie reist met voedsel en bagage. Bij ernstige blessures nemen we contact op met het netwerk van de deelnemer om de terugreis naar huis te organiseren. Iedere deelnemer beschikt over een reisverzekering en er is een gediplomeerd EHBO’er aanwezig.
Als de financiering niet rond is voor 1 juni 2025, wordt het project uitgesteld naar het voorjaar 2026.
Impactanalyse:
De impact van het project wordt gemeten op verschillende niveaus:
- Deelnemersniveau: Succesvol wanneer deelnemers de regie over hun leven herpakken, zelfvertrouwen opbouwen, zelfredzaam worden en passende werk- of opleidingsmogelijkheden vinden. Ze ontwikkelen duurzame relaties en leren reflecteren, relativeren en delen.
- Sociaal domein: Het project inspireert en beïnvloedt professionals in zorg en welzijn door te laten zien hoe krachtig beweging kan zijn in persoonlijke ontwikkeling.
- Brede maatschappelijke impact: Door middel van een boek over deze bijzondere Camino-reis hopen we anderen te inspireren om ook een positieve wending aan hun leven te geven.
Twijnstra Gudde zal de werkelijke impact van het project evalueren. Tijdens de intake worden vragen gesteld die bijdragen aan een vruchtbare evaluatie, zoals: Hoe ziet je dagelijkse routine eruit? Hoeveel sociale contacten heb je per week? Heb je een dagbesteding? Wat doe je aan beweging?
12. Tijdsplanning
Om de uitvoering van de Camino optimaal te organiseren, hanteren we de volgende tijdsplanning:
Wandeljaar 2025:
- Voortraject (juni – augustus):
- Werven en selecteren van deelnemers en buddy’s
- Voorbereidende trainingen en informatiesessies
- Logistieke planning en materiaal voorbereiding
- Camino (september – oktober):
- Start van de wandeltocht
- Dagelijkse begeleiding en tussentijdse evaluaties
- Reflectiemomenten onderweg
- Natraject (november – januari):
- Terugkomdagen en nazorg sessies
- Evaluatie van persoonlijke doelen
- Oplevering van de eerste evaluatierapporten
Wandeljaar 2026:
- Voortraject: januari – maart
- Camino: april – mei
- Natraject: juni – augustus

- Arbeidsintegratie, Jongerenloket, Justitie, Voortijdig Schoolverlaters, Wijkteams, Out of the Box, de Harde Leerschool, Leger des Heils. ↩︎